Aanklooien en lichtpuntjes als basis
Teams en resultaten behalen blijft altijd een combinatie die voor wat spanning zorgt. Tessa maakt teams mee waarin frustratie dagelijkse kost is en waarin en social loafing (zelf weinig doen en meeliften met anderen) eerder regel is dan uitzondering. Maar ook kent zij projectteams waar wél kracht zit, waar sprake is van groepsgevoel en waar doelstellingen op tijd worden gehaald. “Team Tessa” noemt zij deze laatste groep. Hoe kan het dat het ene team zoveel meer presteert dan het andere?
Verrassing
Uit recent onderzoek van People Analytics (Google project Aristoteles) bleek dat wie er met elkaar samenwerken in een team eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Wel héél belangrijk is hoe mensen in een team met elkaar omgaan, de dynamiek van het team als geheel. Er zijn een aantal steunpunten die essentieel zijn voor een plezierige, krachtige en resultaatgerichte samenwerking.
1. Teamleren begint al met het proces om samen een manier te vinden hoe het als team aan te pakken. Teams ontwikkelen zich vooral in de praktijk. Het team moet zelf leren met de missers, tegenstellingen en tegenslagen om te gaan. Teamontwikkeling vraagt tijd, inspanning en volharding van alle betrokkenen. Het team heeft het nodig deze “worsteling” door te maken om zelf te ontdekken waar de glans zit.
2. Psychologische veiligheid. Zonder teamleren geen teamontwikkeling. Voelen de teamleden zich veilig om interpersoonlijke risico’s te nemen? Als de psychologische veiligheid groot is, durven mensen meer dingen te doen en te zeggen, zonder bang te zijn dat dit negatieve gevolgen heeft voor de relaties met hun teamgenoten. Kan je bijvoorbeeld zonder risico’s vragen stellen, of je fouten toegeven? Kunnen we elkaar aanspreken zonder dat er heisa ontstaat? Pas als medewerkers “nee” kunnen zeggen kunnen zij ook volmondig “ja” zeggen, betrokken zijn en verantwoordelijkheid dragen.
3. Vertrouwen is geen schakelaar die je aanzet, het is ongrijpbaar. Het is de basis en het cement binnen teams en organisaties. Praat er niet teveel over maar doe er wat aan.
4. Kracht van de teamleden. Zet vooral in op de sterke kanten van de teamleden. Kies er voor om van een 8 een 10 te maken en niet om van een 4 een 6 te maken. Spreek teamleden aan op hun sterke punten en drijfveren. Wat haaks staat op drijfveren kost energie. Daardoor is werken aan zwakke punten veelal een kansloze exercitie.
5. Oplossingsgerichte communicatie. Zonder communicatie is er geen coördinatie en zonder coördinatie is er geen eenheid, geen samenwerking. Focus op oplossingen en creëer positieve energie. Anders gezegd, praat je over problemen of over lichtpuntjes? Vindt deze lichtpuntjes, zoek ze op en gebruik ze als voorbeeld. Kloon ze. Wat werkt goed en hoe kunnen we daar meer van doen i.p.v. wat is kapot en hoe kunnen we het maken.
6. Gemeenschappelijk doel. Zonder gemeenschappelijk doel is samenwerken een illusie. Dus niet alleen iets bedenken en op papier zetten zodat het er af spát maar ook resultaten boeken, zichtbaar maken en met elkaar vieren. Visualiseer bijvoorbeeld een meeslepende eindbestemming. Beelden van de toekomst kunnen vreselijk inspirerend zijn.
7. Betekenis en impact. De waarde van het werk zit niet alleen in het resultaat maar ook in het werken zelf. Waarom doen we dit en sta ik daar volledig achter?
8. Structuur en helderheid. Kent iedereen zijn doelen, taken en actieplannen?
9. Houd het klein. De ideale omvang is ongeveer 7 mensen. Het is belangrijk dat je elkaar kent. Meer mensen betekent nog meer rekening houden met gebruiksaanwijzingen.
10. Diversiteit. Goed functionerende teams bestaan uit mensen met aanvullende vaardigheden én bieden tegenwicht. Verdeel de rollen goed, het gaat om het organiseren van verschil in plaats van het reproduceren van uniformiteit.
Samenwerken gaat om de relatie tussen energie, gedrag en prestaties. Het is een competentie op zich en is niet opgebouwd na een sessie op de hei. Goed kunnen samenwerken is dus eigenlijk al een succes. En succes heeft altijd hulp nodig.
Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.