Mag Sneeuwwitje nog wel gekust worden?

Sarah Hall uit het Engelse North Shields en moeder van een 6 jarige zoon heeft geëist dat de school Sneeuwwitje uit het lesprogramma haalt omdat het sprookje een “ongepast sexueel signaal naar kinderen afgeeft…”. Hall is bezorgd want, zo stelt zij, “Sneeuwitje heeft geen toestemming gegeven om gekust te worden”. Heeft zij een punt of hebben de mensen die haar kwalificeren als “zielig” en “sneu” gelijk?

Het is bijna niemand ontgaan. Het maatschappelijk debat via diverse media naar aanleiding van de beschuldiging van intimidatie, ongepast sexueel gedrag en verkrachting aan het adres van de grote filmproducent Harvey Weinstein. Vrouwen -en in mindere mate mannen- delen hun verhalen of betuigen steun via de hashtag #metoo. Activiste Tarana Burke uit New York gebruikte “Me Too” al in 2006 om empathie te kweken voor vrouwen die slachtoffer waren van seksueel misbruik. Voor Burke was dat een gevolg van een gesprek dat zij in 1997 had met een dertienjarig meisje dat haar toevertrouwde dat zij aangerand was. Burke wilde later dat ze gewoon “me too” gezegd had.

De lijst aan (beroemde) mensen die beschuldigd zijn van sexuele intimidatie is inmiddels enorm. Bill Cosby treft een schikking met zeven vrouwen die hem aanklaagden. Brett Kavanaugh (kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten), Bill Clinton (“I did not have…“), Donald Trump (“grab them by the pussy“) en Morgan Freeman om maar een paar te noemen. Freeman is door maar liefst 16 vrouwen beschuldigd van sexueel overschrijdend gedrag. Tijdens opnames zouden vrouwen o.a. opmerkingen van Freeman hebben gekregen over hun figuur tot incidenten waarbij hij rokjes optilde. Netflix wist niet hoe snel zij de samenwerking met Kevin Spacey, ster van House of Cards, moest verbreken nadat er steeds meer verhalen van ongewenste intimiteiten opdoken. Google betaalde miljoenen dollars aan ontslagvergoeding aan mannelijke topmanagers die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Ruud Lubbers noemde Cynthia Brzak “beklagenswaardig” toen hij in zijn rol als Commissaris voor de Unhcr door haar werd aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Jelle Brandt Corstius tenslotte maakte bekend dat hij tijdens zijn werk te maken heeft gehad met seksuele intimidatie.

Blauwtje

De vraag is natuurlijk waar onschuldig geflirt overgaat in ongewenste intimiteiten. Grappig als geflirt van twee kanten komt maar wat als dat niet het geval is? Iedereen mist weleens een signaal en we hebben allemaal weleens een blauwtje gelopen. Seksuele intimidatie is namelijk ook op onze werkvloeren.En al helemaal als er macht bij komt kijken.Niet bij ons, roepen de meeste Nederlandse ondernemers. Toch komen ongewenste omgangsvormen in veel bedrijven voor. De groep werkende Nederlanders die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bungelt al jaren rond de 16 procent. Dat zijn iets meer dan 1,2 miljoen mensen. Zij worden door collega’s gepest, gediscrimineerd, buitengesloten of seksueel geïntimideerd. Blijkbaar is het (nog steeds) normaal dat er ongepaste opmerkingen worden gemaakt. Gaan complimenten nou eenmaal niet altijd over de inhoud van het werk en moet je niet te moeilijk doen over ongepaste, ongewenste, seksueel getinte aanrakingen. Waarom? Omdat je anders geen resultaat boekt, niet aardig gevonden wordt, geen promotie maakt, of simpelweg omdat het er nou eenmaal bij hoort. En blijkbaar wordt er intern een afweging gemaakt als het gaat om het “nee” zeggen of bespreekbaar maken van wangedrag ten opzichte van die persoon. Denk daarbij aan ingecalculeerde risico’s zoals baanverlies, minder gave projecten of problemen met collega’s.

Wij allen hebben een grote rol in het geven van voorbeeldgedrag en het creëeren van goede en gezonde (werk)cultuur. Dat gaat verder dan de vraag of Sneeuwwitje al dan niet gekust mag worden.

Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.

Interessant? Deel deze column!