Mannen zijn nooit de weg kwijt. Vrouwen hebben niets om aan te trekken.

Vrouwen zijn anders. Mannen ook! De lijst met vooroordelen en assumpties tussen mannen en vrouwen is vrijwel eindeloos. Van alle vormen van diversiteit lijkt de verhouding man-vrouw het meest overzichtelijk. Over de manier van samenleven én samenwerken valt veel te vertellen.

Vele boeken zijn volgeschreven over de verschillende manieren van communiceren en de misverstanden die daaruit ontstaan. In 1992 schreef John Gray het boek Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. De kans is groot dat je de uitspraak kent. Zelfs zonder het boek gelezen te hebben weet je al waar het over gaat. Wellicht heb je de zin wel eens gemompeld tijdens een onenigheid met iemand van de andere sekse.

Tessa neemt een kleine pauze op het werk en drinkt een kopje koffie bij de koffie-automaat. Er staan een aantal mannelijke collega’s met elkaar te praten. Als ze aanschuift verandert er wat: de intonatie, de woordkeuze en de grapjes die gemaakt worden. Voor de sfeer maakt het verschil of je in dienst bent bij een bedrijf waar alleen mannen of vrouwen werken, of binnen een organisatie waar de seksen evenredig verdeeld zijn. Mannen en vrouwen functioneren verschillend in organisaties. De werkende vrouw vindt zichzelf vooral sterk in het nemen van verantwoordelijkheid, plannen en organiseren, nauwkeurigheid en klantgerichtheid. Mannen vinden zichzelf vaak goed in het ontwikkelen van een visie, innovatief zijn, leiderschap en delegeren.

Clichés

Er zijn veel clichés die niet altijd kloppen, maar mannen en vrouwen vertonen genoeg verschillen die wel te verklaren zijn. Marianne Legato, arts en specialist in seksespecifiek gedrag schreef het boek Waarom mannen niets onthouden & vrouwen niets vergeten. Zij beschrijft de significante verschillen in hersenactiviteit en de hormonale werking op ons uiteenlopend gedrag. Mannen willen bij voorkeur resultaten zelf voor elkaar krijgen en verlangen geen hulp, zolang ze daarom niet vragen. Als vrouwen over problemen praten, verwachten ze van hun gesprekspartner vooral dat hij luistert in plaats van een snelle oplossing.

Mannen en vrouwen gaan ook anders om met stress. Door de verschillen in hersen-functionaliteit ervaren vrouwen een stressvolle situatie intenser én gedetailleerder. Dit maakt het verklaarbaar dat vrouwen emotioneler reageren bij problematische situaties en daar langere tijd van overstuur kunnen zijn. Ook interessant: Vrouwen varen over het algemeen liever een wat defensievere koers, terwijl mannen graag risico’s nemen. En dan vooral als er een vrouw in de buurt is, zo blijkt uit onderzoek. Bij aantrekkelijke vrouwen is de kans dat mannen een risico als acceptabel beoordelen zelfs nog hoger.

Mannen zijn vaker handelings- of tijdsgerichte luisteraars dan vrouwen en staan minder open voor non-verbale boodschappen dan vrouwen. Ook gebruiken mannen relatief minder mimiek en gesticulatie. Als een man een probleem heeft, lost hij dat bij voorkeur alleen op. Dus liever tien keer de verkeerde straat inrijden dan de weg vragen. Hulp vragen voelt toch en beetje als falen.

Mamááá….waar is…..

Vrouwen zijn vaak vaker dan mannen mensgerichte luisteraars. Daarbij hebben ze ook meer belangstelling voor de non-verbale boodschappen van hun gesprekspartner en aandacht voor sfeer en emotie. Ze beoordelen de situatie niet alleen op de feiten, maar ook op hun gevoel en “vrouwelijke intuïtie”. Om overzicht in chaos te scheppen onthouden vrouwen precies waar zij hun spullen opbergen. Niets is immers écht kwijt totdat mama het niet meer kan vinden.

De verschillen tussen mannen en vrouwen maken de onderlinge samenwerking boeiend, maar zorgen er ook voor dat zij elkaar niet altijd even goed begrijpen. Er gebeurt echt niets ernstigs als je als man de afwas niet nu meteen doet of die halflege zak chips niet direct teruglegt in de kast. Vrouwen zijn strikt genomen niet zo heel goed in dingen “laten zijn”. Sommige mannen definiëren zelden iets, dat is dan weer het andere uiterste.

Of je nu een relatiegericht gevoelsmens bent of een actiegerichte individualist, vrouwen en mannen hebben ieder hun eigen kwaliteiten waarmee ze elkaar aanvullen en waarbij ze veel van elkaar kunnen leren. Erg goed om dat in gedachten te houden.

Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.

Interessant? Deel deze column!