Geleuter over passie en betrokkenheid

Net zoals u, kan ook Tessa uitstekend voor zichzelf zorgen. Zij let goed op haar voeding, zij zorgt voor voldoende beweging en ze is nooit te laat met het betalen van de hypotheek. Afval wordt keurig gescheiden en staat iedere week netjes langs de weg en op zaterdag is zij verantwoordelijk voor de sportkantine.

Natuurlijk drinkt Tessa niet als ze nog moet autorijden. In haar werk is haar instelling en gedrag niet anders. Ook hier neemt zij als accountmanager bij een ICT bedrijf haar verantwoordelijkheid, toont ze initiatief, initieert zij ideeën en realiseert zij samen met haar collega’s doelstellingen.

Waarom, zo vraagt zij zich af, heeft ze dan een manager die haar in haar nek hijgt en iedere dag controleert of Tessa haar werk naar behoren uitvoert? Met de opmerking “zie het als een uitdaging” diende hij Tessa eens van repliek toen zij vroeg of al die checks, lijstjes en regels wel nodig waren. Typisch Rob maar kon het allemaal niet wat minder? Ook komt het voor dat Rob zelfs ronduit zijn gezag laat gelden, op zijn strepen gaat staan. Maar… hoe meer gezag, hoe minder mensen luisteren.

Controle die benauwd

Steeds vaker voelt zij zich door Rob als klein kind behandeld en heeft ze de neiging hem te ontlopen. Tessa is stiller geworden. Want het is niet alleen de controle die haar benauwd, ook komt Rob met goedbedoelde suggesties waarvan zij zich afvraagt of deze bij haar passen en waarvan zij overtuigd is dat deze niet voor haar werken. Tessa beschouwt zichzelf als een zelfstandig professional. Zij heeft de behoefte om haar werk zelf in te delen en om te doen wat past in een gegeven situatie. Bij twijfel is een collega bovendien nooit ver weg om eens te sparren.

Het is een bekend probleem, want in veel organisaties is sprake van bureaucratie, controle en directief leiderschap maar wordt er geleuterd over passie, ontwikkeling en betrokkenheid. Voor alle duidelijkheid, management en leidinggeven zijn beide stuwende krachten en belangrijk in een organisatie. Een manager realiseert zijn doelen door zich te focussen op processen, richtlijnen, analyse en functioneel gezag. Het gaat over aanwijzingen geven en mensen overhalen dingen te doen die ze liever niet doen. Een leider realiseert zijn doelen doordat hij zich richt op mensen, synergie, motivatie en kansen. Leiderschap is sturen op gedrag, vertrouwen geven en persoonlijke groei faciliteren. Het gaat over mensen inspireren die dingen te doen waarvan ze dachten dat ze die nooit konden doen.

En bij het inspireren gaat het al fout. Want hoe ga je inspireren als er geen visie is? En als deze er wel is hoe kan het dan dat deze niet doorleefd wordt in de organisatie? Coolblue geeft in die zin het goede voorbeeld met de slogan “alles voor een glimlach”. En dan wordt één ding heel belangrijk; dat iedereen deze visie omarmt en dit concept kan én wil uitdragen. Maar belangrijker nog: iedere medewerker krijgt de vrijheid en het vertrouwen om naar eigen inzicht de klant tevreden te stellen. Medewerkers worden uitgenodigd met ideeen te komen en niet te wachten tot het perfect is. Want dan ben je te laat in veel markten. Oók in de markt van Tessa. Want een succesvolle organisatie begint niet bij tevreden klanten maar bij tevreden en zelfstandige medewerkers.

Hoe het ook kan

Hoe krachtig zou het zijn als Rob in staat zou zijn om grip te vervangen door verantwoordelijkheid, organiseren door inspireren en hoe en wanneer door wat en waarom. Want zelfsturing faciliteren is essentieel om het team en de organisatie aantrekkelijk, innovatief en wendbaar te houden. Het gaat bij persoonlijk leiderschap echt om het fijnslijpen van luisteren, denken en handelen. Het luisteren naar jezelf, naar de ander en tussen jou en de ander om effectief te zijn. Want de grootste zorg voor iedere organisatie is wanneer de meest betrokken en gepassioneerde mensen stil worden.

Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.

Interessant? Deel deze column!