Goed leiden loont!

Zakkenvullers. Narcisten. Pietlutten. Tirannen. Afvinkers. Wegkijkers. Leidinggevenden die menen dat altijd anderen het hebben gedaan, behalve als er sprake is van succes.

U kent ze vast wel. Ontspoorde managers en falende leidinggevenden. Wat cijfers: Gallup becijferde dat maar liefst 74% van het personeel het omgaan met de leidinggevende tot het meest stressvolle deel van het werk bestempelt. Machtsmisbruik en incompetent leiderschap door leidinggevenden leidt in Amerika ieder jaar tot 20 miljard dollar aan ziektekosten en in Nederland leidt slecht aansturen van mensen tot burn-out klachten, stress, demotivatie en ziekteverzuim. Jaarlijkse kosten: 1,8 miljard euro. Het is evident dat slecht leiderschap teams en organisaties ondermijnt.

Nieuwe rol

Tessa werkt in de ICT, ze is een kei in haar werk en als je goed bent volgt doorgaans promotie. Sinds enkele maanden leidt zij in haar nieuwe rol van ICT-manager een project waarbij zij vijf collega’s aanstuurt. Maar goed zijn in wat je deed betekent nog niet dat je ook een goede leidinggevende bent. Of zoals Co Adriaanse ooit treffend sprak: “Een goed paard is nog geen goede ruiter”.

Leiderschap is als ouderschap. Iedereen kan het worden, niet iedereen is er geschikt voor maar we kunnen er wel allemaal beter in worden. Goed leidinggeven vraagt meer dan alleen ervaring meebrengen. Het is een positie waarbij Tessa verantwoordelijk is voor wat er uit haar eigen handen komt én voor wat haar hele team presteert. De klassieke valkuil om grip te houden en anderen te vertellen wat ze moeten doen ligt op de loer. Immers, weinigen weten beter hoe de klus geklaard moet worden dan Tessa. Maar als je hekken om mensen zet krijg je makke schapen. Zij gaat managen omdat niemand haar geleerd heeft hoe te leiden.

Je loopt in de weg…

De ongelooflijk snelle ontwikkelingen op technologisch gebied, het tijd- en plaats onafhankelijk werken, de vraageconomie en de collectieve intelligentie binnen organisaties vragen om een ander leiderschapsmodel.

Eén waarin minder wordt gemanaged en waarin anders wordt vastgehouden: loslaten binnen samen afgesproken kaders. Dat kan alleen als je mensen meer veiligheid, autonomie en verantwoordelijkheid geeft.

En dat past ook bij de manier waarop de groep millennials, de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt, zijn opgeleid. Ze vinden het belangrijk om authentiek te zijn, willen flexibel werken, ze zijn ondernemend, overtuigd van zichzelf en willen direct hun waarde laten zien. Deze eigenschappen zorgen voor een andere dynamiek binnen organisaties. Als iets niet lukt, wordt door deze generatie niet afwachtend gereageerd. Ze nemen juist het heft in eigen hand en zij willen zeker geen baas die daarbij in de weg loopt.

Coachen en inspireren

Coachend leiderschap is ook praktisch noodzakelijk. Routinematige banen gaan verdwijnen en de banen die overblijven vereisen juist creativiteit, zelfstandig kunnen werken, flexibiliteit en contactuele vaardigheden van mensen: eigenschappen die goed gedijen in een organisatie met meer zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Want waarom zou iemand privé een hypotheek van twee ton kunnen afsluiten, maar op zijn werk toestemming aan Tessa moeten vragen om cartridge te bestellen als hij het nodig heeft?

Tessa, misschien niet altijd even makkelijk, maar stimuleer een cultuur waarin mensen actief gaan nadenken. Dat inspireert! Zij weten namelijk precies wat zinvol en nodig is om slimmer, krachtiger, effectiever en meer klantgericht te werken. Vrijheid kan prima optrekken met discipline, verantwoordelijkheid, plezier en resultaat. Stimuleer ondernemingsdrift door het project aan te laten sluiten bij de ambities, het werk dynamisch te maken en je teamleden kansen te bieden. Zo krijg je geen “werkers”, maar creëer je nieuwe helden die productiever zijn dan ooit.

Er bestaan immers geen ongemotiveerde mensen, wel ongeïnspireerde mensen.

Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.

Interessant? Deel deze column!