Hoe gaat het? Ja, lekker druk…

Druk, druk, druk

Grote kans dat iemand “druk” zegt als je vraagt hoe het met hem gaat. In Nederland leren we vooral dat als je maar hard werkt je iets kan bereiken. Tessa is ambitieus en veeleisend en houdt veel bordjes hoog. Klanten trekken aan haar, collega’s stellen vragen over projecten en de vele e-mails schreeuwen om een reactie. Hierdoor voelt zij zich vaak onrustig, gejaagd, vermoeid en geleefd. Er ligt altijd werk en het lijkt nooit af.

Ook thuis staat Tessa “aan” en gaat het werk door. De keerzijde van dit alles is onbegrip, irritatie en weinig tijd voor haar partner. Het valt haar zwaar om haar werk los te laten en afstand te nemen. Ze weet niet goed meer hoe het is om te ontspannen en hoe aandacht te geven aan wat echt belangrijk voor haar is: rust en tijd voor haarzelf en haar omgeving. Even “niets”, uitloggen en los gekoppeld zijn van haar werk. Ze lijkt het verleerd te zijn.

Vakantie

Met de zomervakantie voor de deur hebben veel werkende Nederlanders binnenkort tijd om op te laden. Ook voor Tessa een paar weken vrij om even niet te werken en bij te komen. Maar in het digitale tijdperk waarin we 24 uur per dag alles kunnen checken en bereikbaar zijn valt dat niet altijd mee. Een derde van de Nederlanders blijft doorwerken op vakantie en hoewel niet altijd werk gerelateerd, let meer dan de helft van de Nederlanders bij het boeken van een vakantie op de aanwezigheid van draadloos internet. Online kan je namelijk makkelijk geïnformeerd worden en dagelijks je (werk)mail checken via de Wifi van je Portugese camping of meelezen met dat rapport dat binnen komt omdat je nu eenmaal in de cc van de e-mail staat.

Zwembad

Waar de één adviseert alles los te laten en aangeeft niet gestoord te willen worden tijdens de vakantie zegt de ander dat hij zich veel beter kan ontspannen als hij vinger aan de pols houdt en dat het geen probleem is om een halfuurtje e-mail te checken tijdens vakantie of de werktelefoon op te nemen als je toch naast het zwembad ligt.

Hoe je het ook invult, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk. Dus ook voor het bewust inplannen van rust en quality time. Maak daarom afspraken met jezelf, je collega’s en je leidinggevende zodat verwachtingen helder zijn voordat je weggaat. Vertel wanneer je weg bent, in welke mate je betrokken wil zijn en geef openheid over waarom je bepaalde zaken overdraagt. Ook zinvol is om aan te geven waarom je rust wil. Collega’s snappen dan je beweegredenen beter en zullen hier naar handelen. Stap niet in de klassieke valkuil om een week voordat je weg gaat harder te gaan werken om alles af te krijgen. Slimmer werken is het devies en goed overdragen is de sleutel. Begin daar ruim op tijd mee want als daar onduidelijkheid over bestaat loop je het risico toch te werken terwijl je dat aanvankelijk niet wilde.

Wanneer Tessa op haar werk begint met de lat minder hoog te leggen, bewust rust in te plannen en de gedachte druk te zijn los kan laten, kan zij eindelijk weer ontspannen. Dat heeft tot gevolg dat ze minder tijd nodig heeft om de dingen te doen en dat de dingen die zij doet, met meer plezier en focus doet. Een verschuiving van druk-druk-druk naar scherpere aandacht, hogere kwaliteit en meer in het “nu”. En niet alleen voor haar zelf maar ook voor de mensen om haar heen. Zowel op het werk als in de thuissituatie.

Zorg er voor dat de prioriteit tijdens vakantie vakantie is. Laat zoveel mogelijk de zon het werk doen en wees niet te druk om het goede leven te leven. Geef bewust aandacht aan de dingen die er toe doen, die je blij maken. Waar je ook voor kiest…. een prettige vakantie!

Dick Pieters is eigenaar van trainingsbureau IGNIUS. Via intervisie, tóp maatwerk trainingsprogramma’s en (team)coaching helpt hij mensen over hun eigen ontwikkeling én werk te laten nadenken. Met resultaten in de praktijk die er toe doen. De columns van Dick verschijnen in alle edities van het Noordhollands Dagblad, bijlage Plus-Werk – TMG.

Interessant? Deel deze column!